Grillat sommarspett, Halloumi twist m.m.

Sol, bad, mat.
När jag kommer hem kommer massa goda recept!

Tårta

Varje midsommar spenderar jag på Åland tillsammans med min Farmor.
4 sommrar har jag firat i sverige, resten i mitt hus på Åland.
Och varje midsommarmorgon har vi promenerat till Hugos, den lilla mataffärn, köpt de dyra jordgubbarna och sen ställt oss i köket. Samma visa varje år. Farmor rensar jordmännen och jag gör resten.
Och varje sommar så ser våran tårta ut exakt likadan ut nästan.
Tårtbotten, hallonsylt, tårtbotten, krossade färska jordgubbar med socker, tårtbotten, grädde och jordgubbar på toppen. Iår lyxa jag till med mintchoklad på.
Sedan jag var liten så har alltid jag fått göra tårtorna till släktkalas osv.
De kan se ut lite hursom. formade som bilar, exotiska frukter osv.
Men min tårta på åland ser likadan ut varje år.
Hur gör ni era tårtor?

matochbakning.blogg.se

matochbakning.blogg.se

Ni är roliga ni..

Ingen kommentar.. tråkmörtar ;) 
Imorn drar jag ut i skärgården med en av mina bästa vänner, Julia.
Vi ska sola, bada, basta, grilla och må bra.
De som känner oss vet att vi är mästare i både bakning och mat. ;)
En av anledningarna faktiskt till att jag inte publicerat några goda matverk nu (och då har jag ändå lagat och bakat mkt den senaste stunden!) är att min kameraladdade är puts väck.
Bortaaa!
Och min lilla samsungkamera är inget att komma med.
Jag har vänt upp och ner på min lägenhet.
På minneskortet finns bl.a. matbilder! kul va?!
Så om du är en synsk männska som läser detta. Var ligger den?

Iallafall så laddar jag nog batterierna till lillkameran och kanske lagar vi något smarrigt i helgen värt att lägga upp här.
jag klippte föresten av 15-20 cm på mitt hår nyss. tyxs?matochbakning.blogg.se

Vilka är ni?

Vilka är ni? Och hur hittade ni hit helt plötsligt.
En jobbande tröttig Amanda insåg att hon hade 110 besökare häromdan. Var kom ni ifrån?
Och idag har 63 ramlat in.
Och ingen komenterar.
Nu är jag ledig 4 veckor. Hurra!!
Men de här att ha ledig samtidigt som man vill starta eget. Glöm de. 2 veckor ledigt blir de här. 2 veckor glaskonst.
Men när jag ändå går hemma så vill jag baka lite, göra massa god mat.
Har något recept på lager, har sen två recept som är bland de godaste jag vet. Ena är faktiskt min favoritmaträtt som jag inte velat dela med mig lite för att jag älskar den så mkt.
Så vad sägs om lite fruktbollar, en nyttig variant på chokladbollar, en god gratäng och muffins?
Vad vill ni se mer av? Mat, bak, dryck? eller bara mer personligt?!
Ni är ju en del som tittar in. Säg vad ni vill ha!
Puss och kram sockertoppar!

Krämig Rotfruktsoppa

matochbakning.blogg.se

Gjorde en variant på Morotsoppan.
Skulle nämligen göra mer morotsoppa men insåg att jag hade andra rotfrukter hemma. Så varför itne blanda ner allt i ett?
Köpte nämligen för ett tag sedan en påse med rotfrukter. Innehållandes morötter i olika färger, palsternacka och rödbetor.

till ca 3 stora portioner

Ingredienser:
3 Morötter

1 gul morot

1 ”svart” morot
2 Palsternackor

1 stor rödbeta

3 potatisar

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 Grönsaksbuljongstärningar

Salt

Peppar

 

Skala rotfrukterna och skär de i mindre bitar och lägg de i en kastrull och låt koka upp tills de är mjuka rakt igenom. Rödbetan tar mycket längre tid. Jag gav upp tillslut och tog de lite knapriga i alla fall.

 

Medans rotfrukterna kokar, hacka löken och fräs den mjuk tillsammans med en pressad vitlöksklyfta.

 

När rotfrukterna är klara, lyft upp de och häll av vattnet så de är 3 dl kvar och släng ner buljongen och låt de koka upp och lösas upp i vattnet. (Jag sparade dock buljong från förra morotsoppan då jag gjorde på 5 dl och använde bara 2½)

Mixa ihop sedan alla rotfrukter, löken och 2½ dl av buljongvattnet. Vill du ha de lite mer vattning och inte så krämig soppa så lägg i de sista buljongen.

Smaklig måltid.

matochbakning.blogg.se


Matbloggstoppen RSS 2.0