Sesam kakor

sesam

Dessa sesamkakor (eller "bars") smakar som i affären. Dessa är billigare och godare faktiskt :)
Såvida du itne bränner sesamfröna ;)

ingredienser:
2 dl Sesam frön (skalade)
1 dl Kokos eller hackade nötter (eller 1 dl sesam istället)
4 msk Honung
2 2/3 msk socker

Häll i socker och konung i en stekpanna, när de smällt häll i Sesamfrön, kokos/nötter. Rör om.
När sesamfröna fått en gyllenfrun färg och är i en smet häll upp de på ett bakplåtpapper.
Lägg ett bakplåtspapper över och kavla så de blir ca ½ cm i tjocklek. Obs de kan fastna i bakplåtspappret beroende på vad de är för papper.
Låt de svalna och skär sen i lagom bitar.
Ställ in i kylen i 1 timma och ta sen ut och lägg i en burk.
Förvaras bäst i kyl :)

sesam


Blåbärssylt

blåbärssylt

Gjorde blåbärssylt i fredags som blev supergod!
Jag och Annakari pratade om recept och efter lite tänkande kom jag fram till att göra detta :)
Annakari har dock mindre socker i sin :P funkar väll de med!
Har du IKEA´s Slom burk på 1 liter (http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40065867) så får mitt recept plats i den!

Ingredienser.
750 gram Blåbär (hoppas du har en köksvåg. kommentera annars så ska jag väga upp och göra om till dl)
3,75 dl Syltsocker (annars måste du ha pektin m.m.. mkt enklare/billigare med syltsocker!)
1 vaniljstång eller som jag har, ett speciellt vaniljpulver som finns att köpa på ICA

1. Skölj och rensa blåbärena och lägg i en kastrull.
2. Häll i syltsockret och börja mosa runt så mkt du kan. Obs inte med träslev, den blir blå då. 
3. När de är nermojsat klipp itu vaniljstången och lägg ner i och rör om samtisdigt som de börjar koka.
3. När när första bubblan kommer så låt de koka i 10 min.
4. Plocka ur vaniljstången och skölj av den. (något som är gott är om du har en burk med vanligt socker och lägger ner vaniljstången däri. Sockret tar smak och du kan ha i din egna vaniljsocker i ex grädde till kladdkaka m.m.)
5. Tvätta ur glasburken du ska använda och ställ in den i 10 min i 100 grader i ugnen för att sterilisera den.
6. Höll i sen blåbärssylten och låt burken stå öppen tills den svalnat.

Förvara sen i kylen.
OBS den är helt underbar att ha till blåbärspaj!
recept kommer på den senare :)

Citron Fromage Cupcake

CC
Har bakat dessa idag :) Vi kallar de för Citron fromage Cupcake :)
Mycket goda och är en variant på hur man kan gör Cupcakes :)

Till ca 20 st.
Ingredienser:
5 dl Mjöl
3 dl Socker
3 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
2 dl Mjölk
150 gram Smält smör.
Några matskedar citronsaft
Citronfromage från exempel Ekströms (mjölk eller vatten ska då i. läs på paketet)
sen blåbär och hallon till toppen

1. Blanda Mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke med en gaffel så att bakpulvret rörs ner ordentligt.
2. Blanda ner mjölken.
3. Smält smöret och rör ner med en slev och ner med citronsaften.
beroende på smak hr du ner citronsaften :)
4. Häll smeten i muffinsformar till ca hälften av formen och grädda i ugnen i 200 grader i ca 15 min.
5. Låt muffinsen stelna och rör ihop Fromagen enligt anvisningarna på paketet. 
6. Bre ut fromagen med en sked på muffinsen och ställ in i kylen i ca 20 min. Spar lite fromage.
7. Spritsa lite fromage om du har en sprits för att göra de finare och lägg på hallon och blåbär eller annat gott :)

CFC
Obs. Lägger till denna text i efterhand.
Det finns eeeenormt många muffinsrecept att göra efter.
Detta muffinsrecept kommer från min mammas receptbok som jag skrev av när jag flyttade så jag hade lite roliga och bra recept :)
Hon brukar täcka de helt med hallon, men vi hade inte så mkt hallon :)
I vanliga fall brukar jag gör på ett annat recept med Olja och ägg men tycker att dessa muffins med så saftiga och mindre ingredienser i dvs billigare.
Så nu vet ni. de är min mammas recept.

Matbloggstoppen RSS 2.0